BLI MEDLEM

Det är lätt att känna sig liten när man möter sin arbetsgivare. Tillsammans är vi starkare!

Lisa Bergström, reporter på Kulturredaktionen, Sveriges Radio


”Efter 10 år av frilansande, korta kontrakt och en ut-lasning på Sveriges Radio fick jag tack vare fackets arbete en fast tjänst. Det var väldigt värdefullt att få Journalistförbundets stöd. Jag lämnade en tjock pärm med alla mina kontrakt, och de skötte förhandlandet åt mig och flera andra. En tillsvidaretjänst gav mig en trygghet och möjlighet att planera mitt liv och utvecklas i jobbet, oron jag hade vant mig vid släppte.”

Det här får du som medlem i Journalistförbundet


Facklig rådgivning och förhandlingshjälp

Dålig lön, arbetstider som inte passar eller en märklig omorganisation? Vad det än gäller finns Journalistförbundet där för dig med stöd, rådgivning och förhandlingshjälp när det behövs. Kontakta din fackliga företrädare på din arbetsplats eller klubben på Sveriges Radio


Kollektivavtal

Journalistförbundets kollektivavtal ger dig rätt till OB- och övertidsersättning, reglerad arbetstid, extra semesterdagar när du fyller 40, rätt till föräldralön och en självklar höjning av lönen varje år.


Inkomstförsäkring

Det ska vara möjligt att leva på sin inkomst, även om man blir arbetslös. Vår inkomstförsäkring kompletterar a-kassan och försäkrar månads­inkomster på upp till 60 000 kronor.


Lön

Du kan få information om löneläget på din arbetsplats, vilket är värdefullt när du ska löneförhandla med chefen. Journalistförbundet ger också sina synpunkter vid den årliga lönerevisionen.


Presskort

Journalistförbundets presslegitimation  förstärker din trovärdighet och visar att du är en yrkesverksam journalist som åtagit dig att följa de yrkesetiska reglerna.


Medlemsförsäkringar

I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring. Du får också rabatt på många andra försäkringar, bolån, el och semesterboende.


Tidningen Journalisten

Medlemstidningen Journalisten ger dig den bästa bevakningen av branschen, pappers- och digital prenumeration ingår.


Vi hjälper varandra

Som medlem ger du Journalistförbundet på din arbetsplats styrka och legitimitet, du hjälper alltså också andra genom ditt medlemskap. Du som vill kan dra ytterligare ett strå till stacken, och utveckla dig själv, genom att ta på dig ett förtroendeuppdrag.


Per Vallgårda, reporter på P4 Norrbotten, Sveriges Radio


”Jag kände ett väldigt starkt stöd från Journalistklubben på TT när alla kontor i Norrland las ner. Tack vare att facket förhandlade hårt fick vi som blev uppsagda bättre villkor, 6 månaders längre uppsägningstid. Jag behövde inte få lika mycket panik eller oroa mig över ekonomin. Efter det fick jag sommarvikariat på radion, blev så småningom in-lasad och fast anställd. Det känns väldigt bra också på Sveriges Radio att ha facket i ryggen, att vi arbetskamrater stöttar varandra.”

Andreas Morén, reporter på P4 Örebro, Sveriges Radio

”Efter många år av korta anställningar, ut-lasningar och otaliga avtackningar drev Journalistklubben på Sveriges Radio mitt fall. Att facket förhandlade för mig ledde till att jag blev in-lasad, vilket ledde vidare till en fast anställning. Det var befriande, så skönt att ha den tryggheten. Jag hade inte klarat det själv trots att jag är bra på att prata, ingen är stark ensam mot en arbetsgivare. När man hamnar i stormens öga är det skönt att ha facket i ryggen.”

DÄRFÖR SKA DU 

VARA MED I FACKET!